FIKMINJOWO | Fiksi Mini Berbahasa Jawa

Assalaamu 'alaikum, Sobat! Elo tau kan kalo gue lagi keranjingan belajar fiksi? Makanya akhir-akhir ini, lapak gue penuh ama fiksi. Makan siang gue fiksi. Sayurnya flash fiksi. Lauknya fiksi mini. Dan elo bisa liat proses belajar gue via label BeraniCerita dan MondayFlashFiction. Gue banyak belajar dari para master fiksi. Dari mereka, gue belajar diksi, tanda baca, twist, logika serta jalan cerita.

Gue juga suka ama fiksimini (fikmin). Walopun gue lebih suka baca-baca daripada bikin sendiri. Keren aja ketika gue dapet surprise dalam bacaan sekali narik napas. Gue suka nongkrongin @fiksimini atau mantengin para terpilih di Fiksimini Games MFF setiap hari Sabtu.

Dan ngebaca fiksimini tuh gak pernah bikin kenyang. Kalo dalam semenit frekuensi napas kita sekitar 20 kali, maka elo bisa dapet surprise sebanyak 20 kali per menit dengan baca kumpulan fiksimini.

Nah! Karna sering gak kenyang makanya gue gugling pake keyword "fiksimini". Dan WOW! Waktunya makaaann ... :-)

Salah satu situs fikmin hasil gugling adalah fikminsunda.com. Yups! Pasti elo langsung bisa nebak kalo fikmin ini berbahasa Sunda. Trus gue lanjut gugling pake keyword "fiksimini sunda", dan artikel yang ngebahas pun bejibun. Ada artikel bertajuk "Pelestarian Bahasa Sunda Lewat Fiksimini", sayembara fikmin Sunda yang diadain ama kampus papan atas, bahkan pameran dan pembukuan fikmin Sunda. Eta ngebuktikeun lamun Urang Sunda teh ngebanggain pisan jeung basa daerahna.

Next! Karna gue Wong Jowo tulen [meskipun Bapak gue Jawa dan Emak gue Jawa] maka gue tergelitik buat gugling pake keyword "fiksimini jawa/jowo" ... Daaaan ... Huft! Nihil alias mboten wonten. Niku artosipun wong Jowo dho wegah nguri-nguri boso Jowo, kalah karo wong Sundo. Lha, piye jal?

So, pada kesempatan kali ini, gue pengen nantang elo khususnya yang orang Jawa atau ngerti bahasa Jawa buat bikin fikmin berbahasa Jawa. Dicontoni dhisik to, eks! Oppohh?! Conto?? *mikir

NING NGGONE MBAH DHUKUN. "Mbesok kowe matiné kelindhes truk, Nduk!" jare Mbah Dhukun. Hah! Yo ra mungkin! Wong aku wingi bar diperkosa trus dipateni karo anak lanangmu.

LIVE. Dipunsiaraken langsung saking panggonanipun Pak Malaekat badhe nyebul terompet.

PAIJO LAN PAIJEM. "Mas, aku meteng!" wadul Paijem. "Karo sopo?" Paijo kedher. "Yo karo kowe to yo ... " Paijem mrengut. "Gah! Aku ora trimo." Paijo mlipir. | "Mas, sarapan sik." Paijem sumringah. "Lha, nek iki aku trimo. Masakan opo iki kok enak tenan?" Paijo kaliren. "Oseng-oseng jabang bayimu!" Paijem mlipir. "Wuasuuu ... !" Paijo muntah-muntah.

BAR NONTON TIMNAS. Aku pengen bal. Simbok ora gelem nukokké. Ndhasé simbok tak gawe bal-balan.

NGANTEN ANYAR. Bar malem pertama bojoku mati. Manukké tak sembeleh trus tak goreng. Mentahé wae enak ojo maneh matengé?

ENTES WAE. Ojo kuwatir, sing nulis blog iki wis divonis mari!

Bhahaha, wis ah! Yuk, bikin fikminjowo versi elo! Tulis di kotak komentar, ea ... Satu orang boleh bikin lebih dari satu fikmin. Gak ada hadiah, gak ada pulsa atau apapun. Tapi fikmin terkeren menurut gue, blognya bakal gue REVIEW. Bersedia? Siap? MAINKAN!

Happy Fikmining 'n Keep On Fire!
Wassalaam ... :-)

Komentar

  1. Balasan
    1. Yah! Kok juara terpilih MFF nyerah, sih? ;-(

      Hapus
  2. duh...abdi mah urang sunda, teu tiasa boso jowo, punten ah teu tiasa ngiringan :D

    BalasHapus
    Balasan
    1. Eleh2, kumaha si Teteh mah teu ngiringan? Kan tiasa nanya2 kitu ka babaturanna nu urang Jawa? ;-(

      Hapus
  3. hagagag
    jowo

    "Kampret kue! Anak wedus!"
    "Salah Bapak. Kampret kui anak lowo lan kue ki anak monyet."

    muahhaah....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pakné karo anak'e podho ...

      Gendhengé! Bhahaha :-D

      Hapus
  4. "Buk'e, Bapak seminggu turu omah kene, yo?"
    "Lha jatahe Mbok Nom kapan, Pak?"
    "Podo..."
    "Piye tho, Pak?"
    "Buk'e oleh jatah isuk, Mbok Nom jatah bengi. Piye?"
    "..."

    BalasHapus
    Balasan
    1. aku iki nulis opo, tho -_-

      Hapus
    2. Hish ... Ndak krungu si Tole kae to! Hohoho

      Hapus
    3. jon, aku seneng banget karo fikmine ayu sing ndhuwur iki, sing mbok enom karo mbok tuwo..
      inspiratif banget jon..

      juara iki jon..
      tenan ikii..

      kudune fikmin iku orak cumak cerito-cerito sing aneh-aneh karo lucu-lucuan tok,
      kudune iku sing inpiratif koyok ceritane ayu iku lhoo..

      mak nyuus tenan..

      siap praktek jon?

      Hapus
    4. Fikmin pancen gak koyo anekdot, Dab ... Tapi yo aku gak sreg karo ceritane. Lha kowe gak gawe dhewe, kok malah dadi pendukung thok ki pie? Hehe, ayo endi Jawane? :-)

      Hapus
  5. Bocah mbeling. Bapak sare, aku siram.


    ---> pepatah lam ini mah :0

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sing mbeling bapak'é, nek ra disiram ra gelem tangi! :-)

      Hapus
  6. kelingan crito kethapruk:
    Si mbah lanang: Bu.. tahun ngarep umurmu kan wis seket to yo..
    Si mbah putri: iyo pak, banjur ngopo?
    Si mbah lanang: yo karepku yen wis seket ape tak ijolke, selawean loro
    Si mbah putri: lambemu pak
    ^_^

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pancen ngethapruk, Mas! Jané apik, nanging tanda bacanè urung pas. Malah ketok koyo naskah drama ... Hehe, btw pak wo wis gatel! Bhahaha

      Hapus
    2. iki yo inspiratip jon..
      super tenaan ikii..

      Hapus
    3. Inspiratif nggo wayuh po pie? Bhahaha

      Hapus
  7. KLENGER. Siraku klenger gak ngerti bahasa Jowo. Abdi mah ti Bandung bang hahaha

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hehe, Ma'e mah Bandungna timana? Abdi teh susu, eh Kendal! :-)

      Hapus
  8. #ngakak mas bero XDD

    "pengen maem mbek opo mas?"
    "mbek wedhus"
    "yak opo kabare?"
    "yak-yakan"

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lhah iki malah urun ngakak, thok? Bhahaha :-D

      Hapus
  9. Sudah nyoba, tapi belum berhasil, hahaha.... Kayaknya sih bikin fiksi mini itu singkat dan gampang, tapi ternyata sulit....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Itulah proses, Sob! Dan smakin ngejalanin proses, kita malah ngerasa gak tau apa2, pdhal cuma the small things! Hehe..

      Hapus
  10. mmm, ngomen apa yaa..
    coba ada terjemahannya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Eh, maap Mbak! Emg sengaja gak dikasih trjemahan, krn karakter gadget gk cukup ... :-)

      Hapus
  11. Yakin kowe wis mari le Kok kayane isih gliyengan ngene?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lhah, Bunda kok gak percoyo ki lho? Ngliyeng mergo kakean obat, Bun! Bhahaha

      Hapus
  12. pingin melu fiksi tapi kok salah terus!

    New Post: Buka Jasa Pijat Refleksi Plus Terapi Ala Hidung Belang

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lha yo sing nyalahke sopo? Kandhakno aku! :-)

      Hapus
  13. aku juga turunan sunda jawa , tapi kurang ngerti sama bahasa jowo,

    BalasHapus
    Balasan
    1. Apapun bahasanya yg penting gak lupa ama bahasa daerahnya masing2 kan, Vin? Hehe..

      Hapus
  14. MRONGOS :
    Le, untumu antik tenan, iso nggo tingkring ngiseng!


    OMPONG :
    "Mbah, panjenengan dahar nopo?" Andi takon. "Aku ora mangan opo-opo, Le!" "Simbah ngapusi, Lha iku panganane katon soko fentilasi untumu, Mbah!"

    hehehe.. ora tau gawe piksimini kang, dadi gak roh pie carane.. najan wis ono contone nug nduwur.. bhahahaha..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bhahaha, apik kok! Ning saru ... Hoho

      Hapus
  15. walahh contone wae sarune polll kokkkk :p

    BalasHapus
    Balasan
    1. Conto yo gak masalah! Sing penting tulisan peserta tidak mengandung SARA dan SARU. *JarePakdhe

      Hapus
  16. ANDENG-ANDENG :
    "Dek, kui lho ning pipimu ono lalere.. sliramu opo durung adus?" Andi takon.
    "Ngece meni koan, iki jimat tondo lahirku, mas.. kan podho karo koe, mas.. ono jimate ning nggithokmu" Jawab Winda

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iki kurang greget, dudu fikmin! Disebut banyolan, tapi kurang lucu! Bhahaha

      Hapus
  17. woiiii............ nyengiiitt kiyeeehhhhhh.....

    BalasHapus

Posting Komentar

Postingan populer dari blog ini

Cerita ABG | Pendidikan Seks

BTW, Apa Sich Arti CMIIW, FYI, IMHO & LOL?

Belajar Bahasa Minang

Ayat-Ayat Teleportasi

Cerita Anak SMP | Bag. III: Geng